Monday, March 25, 2013

hAdiAh wAt NaYli....



aSsALamUaLaIKuM.....


selamat tghr u olls!!!
dah makan ke??
aku??diet ler...hihi..diet sgt lah kan...
hehe...
entry tghr ni pendek saje....
nak berkongsi ape hadiah yg my baby boo dapat...
walaupun hadiahnye xlah gempak sgt, alhamdulillah sebab ader lah jugak kan sebab umi x wat pape tuk besday awak...atas sebab???(berapa banyak sebab daa...)
sebenarnya aku mmg jarang pun belikan die mainan sbb die lg suke main mainan org...sobs...
sebabnye(eh, sebab lagi?) nayli kecik lagi, so kalau wat pun die xkan igt, rase membazir lak..(bole gitu??)
so, umi amek keputusan tuk simpan celebration yg lebih bermakne bile nayli dah besar nnt yer...
jom tgk ape yg nayli dapat..
tadaaaaaa.......

yang ni dari umi & abi....
yg ni lak dari nenek Dah....

nampaknye nayli x kisah pun dengan hadiah pe yg die dapat, jnji dapat main..
mandai je kan aku teka..hihi..tp itu lah yg aku nampak..
janji nayli happy, umi pun tumpang sekaki...
umi love u so much my baby boo......
xoxo!


uNeXpeCTed ceLEbRatiOn!!!



aSSaLaMUaLaikum....


salam isnin semua!!!!
yeay!!!dah cuti sekolah..hee...
gaye cam aku lak yg bcuti ye..
saje je nak menggembirakan ati ni..hihi..
da2, xyah nak cuti sgt lah ye..cukup ler cuti ujung minggu ko..
so, bcerita tentang ujung minggu, sabtu minggu lepas aku balik kg..
saje je balik sekejap jenguk family n anak buah yg baru pas operation angin pasang..
tanpa disangke2, abg aku belikan kek untuk sambut besday dua anak buah die iaitu anak aku n anak sis aku..
aku n sis aku bersalin selang sehari jek...
hihi..mak aku dapat 2 cucu dalam sekelip mata..gempak x??
hee...
so, nilah die 2 besday girl..happy besday 2 NAYLI FIRZANAH & NUR QYEISHA DANIA....

sila ignore kecomotan anak2 kami yer..hihi...yg kanan 2 anak aku, yg comel kiri 2 ank my sis...

#semoga kamu berdua menjadi anak yang solehah...amin...




Saturday, March 23, 2013

23/12/13....hApPy 1sT bIrtHdAy!!!(PART 2)



AsSaLaMUaLaiKuM.....



gediks je kan siap ader part 2 bagai..hihi...
tapi entry kali ni byk pic perkembangan nayli dari 0 bulan- 1 tahun...
sila la yer melayan pic2 anakku ni...


#jgn mabuk yer...

gaya tido..
dicukur pada hari ke-7...
inilah gaya2 anakku dari kecik sampai da bole bjln...

#start meniarap pada 3 bulan lebih..
# start berjalan pada 9 bulan 2 mggu...
# alhamdulillah skng dah start nak mkn sendri wlupun byknye x masuk mulut..hee...

sekian................


23/12/13....hApPy 1sT bIrtHdAy!!!(PART 1)




AsSaLaMuaLaIkUm....


selamat tghmalam semua!!!!
waaa..entry tgh mlm nampak..hihi..ni schedule entry ye..jgn tertipu..hihi
ok2, sebelum aku melalut, aku nak cerita  pengalaman bersalinkan my lovely doter..

NAME : NAYLI FIRZANAH BINTI MOHD SAFAR
D.O.B : 23.03.2012
AGE : 1YRS OLD
P.O.B : HOSP. BESAR MELAKA
TIME DELIVER : 4.13AM, JUMAAT
BERAT : 2.2KG
22/3/2012
8 pagi :  aku admit ke hospital walaupun aku tiada tanda2 bersalin..sebabnya?sebab due aku dah nak dekat..heh..disebabkan aku di suspek ade diabetes, aku kene masuk awal sebelum due date aku la kan..maknenye aku kene induced la kan..
-pas daftar sume aku diberi bilik sementara..then nurse bagi pakaian untuk ditukar..pastu datang lak doktor terangkan pasal bersalin n minta tandatangan tuk wat ceaser kalau pape berlaku..masa 2 dengan berat hati aku sain n dalam ati x putus2 berdoa supaya aku kuat tuk bersalin normal..lepas 2 aku rehat sebelum diperiksa oleh doktor..
ni lah katil aku..hubby yg setia menanti..
11 pagi :  aku diberi ubat(induced) untuk membantu aku tuk bersalin..selama 4 jam xleh turun katil..pastu next check n induced jam 8mlm sebab aku xde contraction
10 mlm  : aku da terasa sakit2 yg kadang2 kerap n kadang2 x..rasa sakit yang x menentu..
11.30 mlm  : aku dipanggil wat ultrasound..perut aku mmg mengeras giler..doc cakap da buka 3cm..pastu aku da naik katil aku, rasa die mmg dah x terkata..huuu...beginilah perasaan mak aku gaknye kan time bersalinkan kami dlu..subhanallah.....
-(xtau dah pukul berapa time ni, hanya kesakitan yang x terucap je yang aku igt time ni)aku dah panggil nurse, bile cek da 5cm, trus aku ditolak ke bilik bersalin..
Giler ramai kat bilik bersalin 2 sampai xde bilik 0..huu..almaklumlah, hospital kerajaan kan..last2 yang aku tau aku dah dalam bilik dan bersedia untuk meneran..
4.13 pagi : aku selamat melahirkan NAYLI FIRZANAH secara normal..alhamdulillah....sungguh x terucap pertama kali melihat bayi yang aku kandung selama 10 bulan 2...
inilah bayiku yang comel..heee
#Dikesempatan ini, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir yang pertama buat puteriku Nayli Firzanah...semoga membesar dengan sihat, dikurniakan akal yang bijak, taat kepada ibu bapa dan agamamu, menjadi anak yang solehah...amin.....
Untuk besday yg pertama ni umi n abi wat biase2 je eh syg..nnt yg akan dtg kite celebrate yer....love u!!



Wednesday, March 20, 2013

mAri beRsEnaM!!!


AsSaLamUaLaIkUm!!!!


bertemu kembali di alam maya...hee...
jom kite rehat n bersenam sebentar...
hup!!hup!!hup!!
hihi...
ni cerita 2 minggu lepas..
malam ahad 2 hubby aku ntah mimpi ape ntah tibe2 die cakap : 

hubby : umi, sok pagi kite g bukit serindit nak?
aku : huh??nak jogging ke?(buang tebiat ke laki aku ni)
hubby : kite bawak nayli jalan2 la..da lame x bawak die..
aku : ooo..ok je..(dalam hati aku cakap: dala aku ajak baru nak bawak..tp xpe..yeah!!!)
hubby : tapi tgklah klu rajin..hiii
aku : (adoilah...baru nak yeah!ish ayat die ni)

so, nak dijadikan cerita, pagi ahad 2 kami pun bersiap2 lah ala kadar setelah dapat green laight dari hubby aku..memandangkan alarm dari nayli yang macam tau2 je kitorg nak bawak die jenjaln..
hee...
maka, kami pun sampailah ke STADIUM TUN FATIMAH, BUKIT SERINDIT...
jom layan gambar2 kami!!

datang2 je die da nak naik kuda ni..hee..goyang sampai  terketok gg..
cak!!!

bapak yang over..nak duduk kat buai x muat..hihi


inilah aktiviti kami pagi ahad 2 minggu lepas...pastu g main kat gelongsor..then kami pun pergi lah mengisi perut yang dah berkeroncong...hihi....sekian saja cerita hari ahad kami bersama...

Apa yG aKU seLeSAikaN???


AsSaLaMUaLaIKuM....

u all semua tengah buat ape??
mesti tengah buat keje kan??
aku??
mestilah tgh gigih menaip entry..hihi..
rajin kan...sgt...........
hehe..
ok, berbalik pada tajuk,..
kan aritu aku ade ckp aku nak amek break dari blogging sbb nak siapkan kje kan??
inilah kejenye...
tadaaaa!!!!

mesti korg tertanya2 kan ape benda ni...
haha..ni lah hasilnya dari MATHLAB..
heee...ni la projek master aku..
tapi ni baru basic je pun..
2 pun member aku tolong..
hee...2 semester baru dapat basic je???
ayakkkk!!! bile nak abis ni!!!
u all sume doakan kejayaan aku.ye...
sokongan dari anda sgt2 dihargai...
jom sambung wat kje!!!!wweee!!!!!!!!

xoxo, NFA....


BeSdAY kaK mARiaNa!!!!



aSSaLaMuaLaIkuM kesayangan semua!!!


huh!!setelah sekian lame bercuti dari berblogging..hihi..cutilah sgt!
sangat2 lah banyak sawang disini.ibarat menternak labah2 la katakn...hehe..
xpe2..aku ku usahakan untuk sentiase mengemaskini blog ksayangan ku ini..
ok lah..byk sgt2 entry yng tertunggak..
xpe2..pelan2 kayuh..hee..
mari kita mulakan!!!
untuk entry ni ditujukan untuk opismate hubby aku..
disebabkan aku ex-student tempat hubby aku kje n skng sambung master lak, aku pun diajak join..hee..
jom kite tgk besday womennye celebration..hehe..

Venue : The Windmill Bukit Beruang
Time : 9-11am
Date : 1.3.13(cantikkan date die)
sorry kak, ni baru berkesempatan nak update..heee..ape2 pun selamat ari lahir n semoga murah rezeki..amin...

ni die opismate hubby sy...ramai kn pompuan..hee
makanan da sampai!!aku mmg lapar gile time ni..
aku n hubby..
inilah die org yang diraikan.. 
gaya org lapor....hihi..sedia untuk mkn!!
tadaaaa!!!!licin kan???

almaklumlah org belanje kan..hikhik...thanks pada kak sue yg  sponsor makanan...kenyang kami aritu..alhamdulillah..
pastu kami pulang dengan hati yang riang ibarat kanak2 yang dapat gegula..
hehe...


sekian.....

Tuesday, March 5, 2013

kE h0sPiTaL..sApe sAkIT???



aSSaLaMuaLaiKum.....


m0rning peeps!!!!
waaa...rasenye da genap seminggu aku x berkarya.haha.pepoyo je...
serius rindu gilerrrr nak bblogging weh!!!
tp aku terpakse break kejap sebab ade perkara yang lebih penting tuk aku buat...
nak tau ape?nanti aku gtau ye..hihi..


berbalik pada tajuk..sape yang sakit??akukah??
hee..x lah..aku sihat wal'afiat bahkan bertambah2 sihatnya...
citernye camni, minggu lepas aku hantar anak buah aku(anak abg aku) g hospital sebab nak operation..
parents die keje kat KL, so abg aku mintak tolong kitorg anta die g hospital besar melaka sebab appoinment die kat cni...
kat cni die dok ngn mak abah aku..
die sakit ape??hee.sakit org laki lah..angin pasang.anak buah aku baru nak masuk 3 tahun..
cian kan..

inilah pesakit nya...AIDIL ZUBAYR

budak ni x lepas ngan ULAT die 2..bawa je g mana2, tp cian ulat 2..selalu kene wrestling oleh tuannya yg ganas ni..hehe. budak ni rapat gak ngn aku..so, aku n abah aku yg teman die, sementara hubby aku balik umah die. almaklumlah, umah kitorg belakang hospital ni je..hubby aku jaga anak aku..
inilah kami dibilik menunggu...sebab katil semua penuh. so, kami diminta tggu di bilik sosialis kot namanye..aku pun da lupe..huhu..aku lupe lak nak amek pic abah aku..hihi...sory bah..hee..masa ni ade 1 g family yg masuk..tggu katil gak. then die tny anka buah aku sakit ape, aku cakap lah angin pasang..die cakap anak die pun nak operation sebab angin pasang..aku terkejut gak dengar sebab anak die GIRL okeyyyy....aku x penah dengar girl pun ade angin pasang, mak die pun ckp 1st time dgr...
cian kan..sedih aku klu tgk budak2 sakit..time tggu ni la aku dgr budak2 nangis sakit..sayu ati aku..uu

tgk ni, saya da dapat tag nama...yeay!!
ni satu hal lak, time nurse nak pasang tag nama budak ni merengek..ape daa.hihi..tp die merengek jap je.pastu da ok..tgk 2, siap bole bgambar lagi ye...hihi.pas da pakai tag ni, ape lagi, die buatlah kungtao ultraman die..terpakse lah aku melayan..hehe.yang kelakarnya, nurse amek tekanan darah die kat kaki.
then aku tny:aku: aidil, aidil sakit ape?
aidil : aidil akit kaki..

bhahahaha....aku ngn abah aku gelak sakan..yela, die mana tau angin pasang..lagipun bile amaek tekanan darah kan kaki die rasa dicengkam, 2 yang die jawab camtu..hihi..aidil2..then, x lame lepas 2, abg aku cal..die ckp doktor tunda operation anak die sebab dorg ade operation besar...huu..
sabor jela..aku da lame tggu baru doktor nak inform..sekeh kepala kang!!hihi..
pas tggu doktor kuar kan surat, kitorg pun blah lah.tggu hubby aku dtg, then terus hantar anak buah aku balik...

x padan kecik anak aku ni..ish2..ikut sape lah ni kan..hihi

masa ni da sampai umah mak aku..anak aku mmg x boleh namapak motor ni..mesti nak naik..naik pun jadilah sebab xpandai nak bawak..kaki pendek.kiki..tengoklah anak aku ni..lasak betul.berebut ngan anak buah aku..tp ni mmg motor anak buah aku..anak aku yg sibuk main mainan org..kiki..

oklah, sekian sahaja untuk cerita hari ni...
jmp di lain entry...
tata titi tutu..xoxo