Thursday, June 26, 2014

MajLis peRtuNaNgan


selamat tengahari!!
alhamdulillah demam dah kurang..sakit kepala pun dah kurang..
cuma mabuk dan sakit tekak je..
inilah bahananya minum air sejuk time panas2 kedengkang..tapi x byk pun aku minum..huhu
anyway, ni cerita minggu lepas..
ari sabtu lepas, aku ikut family abg ipar(hubby kak Fyda) aku menghadiri majlis 
pertunangan adiknya yang ke-4..
tak jauh pun..dalam Melaka juga..Durian Tunggal..
jom layan gambar-gambar yang aku amik..
dan yang aku cilok dari blog kak Fyda(ampunkan kami penunggu gua..hihi)..

 masa ni kami di rumah abg kepada abg ipar aku..
hantaran pihak lelaki..

anak aku yang xtau dok diam..
asal bole je main mainan kat umah org..
mainan kat umah jarang nak main..huhu

inilah hantaran girls hari tu..
dua2 dah mommies ye.. :p
sempat lagi bposing sblm masuk umah belah pompan..hehe

pelamin yg sangat simple..

sementara kedua-dua pihak mencapai persetujuan, kami berselfie dulu..
tak sedar cincin telah pun disarung..haha

inilah orangnya..bergambar sebelum balik..

hantaran pihak pompan kepada lelaki..

sebelum balik, haruslah mengisi perut dulu ye..
bersama cinta hatiku... :)
lepas je makan, kami terus menuju pulang ke rumah...

Lots of love,

Thursday, June 19, 2014

BiLa aNak TidAk sIhaT


selamat pagi..hari ini barulah berkesempatan untuk jenguk blog...
hujung bulan 5 & awal bulan 6 tahun ini merupakan tahun yang banyak memberikan pengalaman baru & cabaran buat aku...
nak tahu sebab ape?
hujung bulan 5 : Nayli kena chicken pox & abah kena tahan ward..
 habis aku tepekkan lotion kat muka die..hihi
masa Nayli chicken pox selama lebih kurang 2 minggu, Nayli tak demam pon..
meragam pon tak..
alhamdulillah sangat2..tapi aku still kena cuti sebab xde org jaga Nayli..
kebetulan pas seminggu, mertua aku tak sihat nak jaga..
so, aku amik alih la..then dapat berita abah masuk ward..
aku balik kg la..bawak Nayli sekali...
alhamdulillah abah da keluar dah...

mak & abah yang precious in my life.. 

hujung bulan 6 : Nayli demam panas..
beberapa hari lepas Nayli sihat dari chicken pox, die kene demam pulak..
inilah rupa budak demam.. :p
sangat2 menguji diri...
aku cuti lagi..kali ni plak demam meragam, tak nak makan ubat..
marah2, memberontak..sabar jela..
memang menguji tahap kesabaran betul kali ni..
bile dah hari ke-4 demam, kitorg bawaklah g hospital..
yela, dengan cuaca yang tak menentu camni.
.jap panas, jap hujan, rasa risaulah kot2 kena ape2 ke...

ni baru pas admit..
umi lak over posing..hihi

kene masuk air..cian die kene cucuk.. :(

masa ni dah baik sedikit dah..demam dah xde..
setia bersama patung 'Lily' dia...
tapi tak nak duduk kat katil langsung..
macam fobia sangat2...nak duduk kat kerusi  ni tgk tv..
bila die duduk atas kerusi ni barulah aku dapat gerak sikit..
kalau tak, nak membuang pon tak boleh..huhu

ni dah bosan la tu duduk lame2..tak reti dok diam..
aku yang ngeri tengok darah jap2 kuar..
dia bole relax je siap bole pukul2 ngan tangan yang masuk air tu..

masa ni nana ikut hubby aku datang..cian nana kena layan Nayli..hehe
masa ni anak buah aku yang lelaki, Ammar, demam plak..cian die..
alhamdulillah...duduk 2 hari je...
sekarang dah aktif balik dah...
makan pon bertambah-tambah..time demam langsung tak nak makan..
umi doakan Nayli sentiasa dilindungi ye syg...
senang sikit hati umi bila kakak dah sihat...
thank you for reading!!! :)

Lots of Love, 

Wednesday, June 4, 2014

RaBu tAnpA kAtA-kAtA






lots of love,
*source : google image

Tuesday, June 3, 2014

PeTuA mEreDakaN mIgRaiN


selamat tengahari..lepas makan mesti mengantuk kan?
untuk mengelakkan diri dari mengantuk,
meh aku share something yang berguna..betul x?
ada seorang member aku pernah tanya, "akak ade x tips nak hilangkan migrain?"
adeh..aku mana lah tau bab2 ni kan..
aku pon jawablah, x tau..huhu
then one day die bgtau aku yang die ade minum pati buah delima..
yang macam dalam pic ni..
sekarang ramai org consume pati ni...



member aku cakap, migrain die kurang sikit pas consume jus ni..
kira membantu jugaklah kan untuk redakan migrain die..
yela, sampai bila la nak bertahan makan ubat..
so, ini lah alternatif lain bagi sesiapa yang ade masalah migrain.

Antara kelebihan buah delima :
*melawan penyakit gout
*mengurangkan batuk dan menghilangkan kahak
*merawat 'sinus'
*meningkatkan tenaga
*menguatkan sistem penghadaman, membersihkan usus dan mengeluarkan racun badan
*mengatasi penyakit anemia 
*menormalkan fungsi hati
*menstabilkan peredaran darah
*merawat cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi
*mencuci darah kotor
*antioksida yang tinggi
*menstabilkan paras kolesterol
*mencegah penyakit jantung
*mencegah penyakit barah
*merangsang tenaga batin  
(dipetik dari blog http://hivadadidalamdarahaku.blogspot.com/)


Love,

Monday, June 2, 2014

aLhaMduLiLLah




Lamanya rasa tak bertandang kat blog sendiri..kesian blog ni kan..
maaf sebab dah lama tak mencoretkan apa2 di sini..
terima kasih buat semua yang rajin singgah di blog aku walaupon aku tak update cerita..
disebabkan banyak hal terjadi, itu yang buat terbantut niat nak berbloging.. 
anyway, atas ape yang telah berlaku selama 3 bulan tanpa berita ni, aku ucapkan alhamdulillah kerana berjaya harungi pelbagai dugaan sebagai seorang ibu, isteri dan pelajar..
semoga apa yang aku harapkan akan tercapai satu hari nanti..blog ini tidak akan berkubur begitu sahaja..nnati bila ada cerita best, akan aku titipkan disini ye... 
thanks alot to all of u yg sentiasa singgah disini..
nanti akan ku balas kunjungan mu ye!! happy luncheon!!! :)

lots of love,